Proces bouwwerk en advisering
Er zijn verschillende fasen voor het realiseren van een bouwwerk:
Ontwerp, kostenramingen, aanvraag omgevingsvergunning, uitvoeringtekeningen, realisatie.
Uitvoering is een lineair proces en vraagt om planning en flexibiliteit tijdens het proces, het een volgt op het ander. Soms kunnen zaken parallel lopen, zoals omgevingsvergunning, offerte aanvragen, materiaal en locatie onderzoek etc.
Het ontwerpen van een bouwwerk moet voldoen aan het bestemmingsplan. Als we afwijken van het bestemmingsplan moet ingeschat worden wat de kans van slagen is. Daarvoor heb ik dan contact met de gemeente. Als we tevreden zijn over het ontwerp laat ik het door de gemeente toetsen of het binnen het bestemmingsplan past of als we willen en kunnen afwijken wat dan de procedure is.
Gelijktijdig vindt er bij de gemeente een welstandstoets plaats. Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp vraag ik al dan niet het ontwerp te mogen toelichten aan de welstandscommissie. Dat werkt vaak verhelderend voor een welstandscommissie om vervolgens tot een zo objectief mogelijk advies te komen. De gemeente mag onder voorwaarden van het welstandsadvies afwijken.
Afhankelijk van het proces kan elke fase herzieningen hebben. Zo kan het zijn dat een ontwerp aangepast wordt door voortschrijdend inzicht of dat de gemeente geen medewerking verlenen kan. Dat kan gevolgen hebben voor de kostenraming en dat kan vervolgens weer gevolgen hebben voor het budget. Ook kan een omgevingsvergunning voor verrassingen zorgen door bijvoorbeeld extra onderzoek, zoals archeologie of flora en fauna.
In de uitvoeringsfase kun je meer gedetailleerd kijken en heb je kans op technische aanpassingen van het ontwerp, simpelweg omdat het handig kan zijn, beter wordt of kosten besparend is. Al deze zaken moeten we zo zorgvuldig mogelijk bepalen, want in de uitvoeringsfase moet je zo min mogelijk met wijzigingen komen te zitten. Dus beter aan de voorkant proberen zoveel mogelijk te bepalen.